Οργάνωση Ξεναγήσεων

Η Ακρόπολη των Μυκηνών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και έχει εγγραφεί στη λίστα της UNESCO, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ως το κέντρο των πολιτισμών της ύστερής εποχής του Χαλκού (1.600 – 1.100 π.Χ.) στον σημερινό νότιο ελλαδικό χώρο, στους οποίους έχει δώσει το όνομά της, μια και μιλάμε για το Μυκηναϊκό πολιτισμό.
Η ταφική αρχιτεκτονική των Μυκηναίων περιλαμβάνει τρία βασικά είδη τάφων: τους θολωτούς, οι οποίοι είναι οι πιο εντυπωσιακοί και μνημειακοί και ήταν οι οικογενειακοί τάφοι της άρχουσας τάξης, τους θαλαμοειδείς, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ως οι οικογενειακοί τάφοι της μεσαίας τάξης και τους λακκοειδείς, όπως οι τάφοι των ταφικών κύκλων Α και Β, οι οποίοι είναι το κυρίαρχο είδος τάφου στην πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο.
Το άρθρο αυτό θα επικεντρωθεί στους θολωτούς τάφους των Μυκηνών και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς που βρίσκονται εκτός του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα «…και η Ιστορία γίνεται παιχνίδι!» είναι υπαίθριες δραστηριότητες που συνδυάζουν την ξενάγηση με το θεατρικό παιχνίδι, in situ, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε ιστορικούς τόπους!
Αντλώντας έμπνευση από τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά μας, σχεδιάζουμε με ιστορική γνώση και τα μέσα του θεατρικού παιχνιδιού βιωματικές δράσεις για τις σχολικές εκδρομές των μαθητών.
Ο Ηλίας Παπαδόπουλος – ξεναγός και η Ρίτα Ζηκίδου - θεατροπαιδαγωγός, ξεκινήσαμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα «…και η Ιστορία γίνεται παιχνίδι!» το 2014, με στόχο να προσφέρουμε στους μαθητές έναν διαδραστικό τρόπο ξενάγησης και μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Το 2020 τα προγράμματα των Μυκηνών, Τίρυνθας και Ασκληπιείου Επιδαύρου μετά από την έγκριση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) πήραν άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να υλοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία των παραπάνω αρχαιολογικών χώρων.